Identiteitsbewijzen zijn dragers van gegevens en ze vertellen iets over de eigenaar, alsmede over het document zelf

Reisdocumenten

Een elektronisch reisdocument is een paspoort of identiteitskaart waarin een (onzichtbare) chip zit. Deze chip zit in de identiteitskaart en bij het paspoort in de houderspagina. Dit is de pagina waarop de persoonsgegevens en foto staan. De chip bevat datagroepen met gegevens, zoals een foto en bijbehorende persoonsgegevens.

Paspoort

Het paspoort is een door ICAO 9303 als type TD-3 (MRP, Machine Readable Passport) gedefinieerd reisdocument. Het bevat een MRZ en een RFID chip voor digitale verwerking.

ID Kaart

De ID-kaart is een door ICAO 9303 als type TD-1 (eMRTD, Machine Readable Travel Document) gedefinieerd reisdocument. Het bevat een MRZ en RFID chip voor digitale verwerking.

Overige documenten

Overige documenten kunnen ook identiteitsdocumenten zijn. Deze zijn echter niet op internationaal niveau gestandaardiseerd en door lokale instanties naar eigen inzicht opgezet. Door het gebrek aan standaardisatie is het verwerken van deze documenten soms minder voor de hand liggend.

Rijbewijs

Het rijbewijs is van origine, gezien print kwaliteit en wisselende lay-out, niet per se geschikt voor digitale verwerking. Per november 2014 is dit verandert door toevoeging van een (eenregelige) MRZ en RFID chip.

Andere Documenten

Van niet-Nederlandse rijbewijzen of niet internationaal gestandaardiseerde identiteitsbewijzen moet per geval bekeken worden of deze digitaal te verwerken zijn.

 
NLDMRZCHIP
Paspoort ICAO td-3 formaat
2×44 Karakters
Aanwezig
eMRTD Applicatie conform ICAO 9303
ID Kaart ICAO td-1 formaat
3×30 Karakters
Aanwezig
eMRTD Applicatie conform ICAO 9303
Rijbewijs (vanaf Nov. 2014) EU-DL
1×30 Karakters
Aanwezig
eMRDL Applicatie gebaseerd op ICAO
Rijbewijs (2006 t/m 2013) geen geen